Zgodba o neandertalčevi piščali

10.3.2022

Neandertalčeva piščal iz Divjih bab – najstarejše glasbilo na svetu. Oglejte si čudovit kratek film o znamenitosti svetovnega imena, po kateri so nagrade Zlata piščal dobile ime.

O pomenu odkritja glasbila, ki je spremenilo vpogled v svet neandertalca in spodbudilo nove raziskave, spregovorijo dr. Peter Turk, prof. Boštjan Gombač in mag. Miran Pflaum.

Najstarejše glasbilo na svetu, 60.000-letna piščal, je bilo odkrito med arheološkimi izkopavanji najdišča Divje babe blizu Cerknega in je izdelek neandertalca.

Izdelana je iz stegnenice mladega jamskega medveda, v katero so narejene štiri luknjice. Glasbeni poskusi po potrdili izsledke arheoloških raziskav, da velikost luknjic in njihova lega ne moreta biti naključni. Luknje je izdelal človek z namenom zvočnega izražanja.

Piščal iz Divjih bab je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša okrog 20.000 let. To odkritje potrjuje, da je bil neandertalec tako kot mi popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja, kot je glasba.

Neanderalčeva piščal je na ogled na stalni razstavi Zgodbe s stičišča svetov v Narodnem muzeju Slovenije (povezava tukaj)